VAŠI KOMENTARI

 • From Željka on PODRŽI PETICIJU

  Nakon 15 godina rada podrzavam
  peticiju NE LICENCIRANJE.

  2017/09/03 at 6:36 pm
  • From Marina on PODRŽI PETICIJU

   U potpunosti suglasna sa napisanim i sa 23 godine radnog iskustva. NE LICENCIRANJU.

   2017/09/04 at 9:04 pm
 • From Ana on ZAŠTO SMO PROTIV LICENCIRANJA?

  37 godina radim i pratim sve što mijenja ova država na području računovodstva uključivo i za 0 kuna preuzimanje poslova države putem e-carine,e-porezne uprave, raznih e… pa se pitam možemo li doživjeti da se potiče poduzetništvo.Mogla bi naprimjer država zbog rasterećenja sustava dati poticaj poduzetnicima što besplatno obavljaju razne poslove države. Sve što postoji administrativno za obaviti treba obaviti knjigovođa pa i serviranje revizorima već gotovih poslova kako bi oni izdali svoje stručno revizorsko Izvješće i ovako moralizirali na temu a zapravo ne žele raditi nego dobro naplatiti. Za to nam ne treba licenciranje i ovako previše radimo i znamo jer moramo, nakon ovog možemo samo razmišljati kako pobjeći iz Hrvatske u kojoj lobiji svakim danom donose sve više nepravde kako bi lagodno došli do tuđeg novca.

  2017/09/04 at 11:04 am
 • From Mato Blažević on ZAŠTO SMO PROTIV LICENCIRANJA?

  1. Uopće nije jasna svrha ovakvog licenciranja osim da se nekome (lobirano) pogoduje da zaradi na licenciranju i omogući preuzimanje većine klijenata od servisa koji se neće uspjeti licencirati.
  2. Apsolutna je nelogičnost zakona kojom se ne moraju licencirati računovođe u tvrtkama koje same vode knjigovodstvo zato što su to sve tvrtke srednjih i velikih poduzetnika.
  3. Sramotno je da to vodi i predlaže propise revizorska komora koja nije ni riječi rekla o lošem radu svojih članova (možda i kriminalnom) za što je pravi i dovoljan primjer u slučaju “Agrokor”.
  Imati a ne vidjeti toliko financijskih instrumenata bez pokrića (što je u suštini praktično tiskanje lažnog novca u milijardama kuna) je nestručno i neodgovorno iako sve to kontroliraju licencirani revizori.
  4. Ako već treba licencirati računovodsvenu struku onda to treba prvenstveno i jedino za sve srednje i velike poduzetnike, a za male poduzetnike i obrtnike treba ostati kao do sada uz veću odgovornost za utvrđene nepravilnosti.
  5. Provođenje zakona će dodatno poskupiti usluge koje plaćaju poduzetnici računovodsvenim servisima, a kvaliteta usluge se neće poboljšati.
  6. Računovođe se trebaju bolje strukovno organizirati (možda u svoju komoru) i izraditi odgovarajuće kodekse ponašanja na tržištu.

  2017/09/04 at 11:49 am
 • From Valentina on INICIJATIVA ZA PROMJENU ZAKONA O RAČUNOVODSTVU

  Trenutno ima 14.424 ( Pronađeno zapisa: ) nezaposlenih diplomiranih ekonomista i magistara ekonomije, koji bi prema uvjetima licenciranja trebali biti dovoljno educirani za tržište rada.
  One koji su u međuvremenu radili na svom usavršavanju i temeljem toga su zaposleni i rade, sada se želi dodatno financijski opteretiti licenciranjem i postavljanjem uvjeta koje već ispunjavaju gore navedeni nezaposleni visokoobrazovani stručnjaci, koji iz nekog razloga ipak nisu dovoljno stručni da bi radili (samostalno).
  Pitanje je kakvu selekciju bi tu ispit i licenciranje izvršili – ostali bi na tržištu rada oni koji imaju odgovarajuću stručnu spremu i teoretsko znanje ili oni koji nemaju odgovarajuću stručnu spremu, ali imaju praktično znanje?
  Prijelazni period bi tu trebao biti jako dug, možda i 10 god., da ljudi koji su definitivno stručni i opstaju već godinama na tržištu rada, mogu dostojno zaraditi svoju mirovinu.
  Slično licenciranje imaju i brokeri.

  2017/09/05 at 7:59 am
 • From Zvonimir on INICIJATIVA ZA PROMJENU ZAKONA O RAČUNOVODSTVU

  Podržavam inicijativu o ne licenciranju knjigovođa.

  2017/09/05 at 8:10 am
 • From Valentina on Komentar: Vlado Brkanić, RRIF

  Da li bi se djelatnici Porezne uprave koja je “kontrolor rada” knjigovodstva, također trebali licencirati? Posebice oni koji traže da im knjigovodstvo pojašnjava bilancu, jer ju ne znaju iščitati, na što se je i RRiF osvrnuo u jednom uvodniku.
  Ministru bi trebalo postaviti navedeno pitanje, kako bi stigao proučiti problematiku prije narednih sastanaka.

  Prijedlog o glavarinama za knjigovođe, koji obavljaju posao Porezne uprave, kao što dobivaju liječnici od HZZ-a je odlično pitanje.

  2017/09/05 at 8:25 am
 • From MIRJANA on INICIJATIVA ZA PROMJENU ZAKONA O RAČUNOVODSTVU

  Licenciranju veliko NE. Molimo Vas ostavite nas na miru da možemo kvalitetno i pravovremeno odraditi povjereni nam posao od strane naših klijenata. Profesionalno se ovim poslovima bavim od 1989.god., imam završeni ekonomski fakultet i redovito polazim seminare i pratim sve zakonske propise koji dotiču struku. U 28 godišnjem obavljanju poslova računovodstva ni jedan klijent nije platio kaznu nakon nadzora. Zar to nije dovoljno? Hvala.

  2017/09/05 at 8:32 am
 • From Branka Rameša on INICIJATIVA ZA PROMJENU ZAKONA O RAČUNOVODSTVU

  Neprestano nametanje novih obveza izvještavanja zahtjeva od nas knjigovođa da budemo “supermen-i” u svom poslu, jer toliku količinu informacija s kojima se neprekidno sučeljavamo gotovo da je nemoguće kvalitetno posložiti i odraditi na zadovoljavajući način. Ne vidim čemu bi licenciranje pomoglo. Svakako sam za pojednostavljenje svih procedura, unifikaciju izvještaja ( ne da imamo jedne fin. izvještaje za PU i FINU, a druge za HANFU – zapravo zašto uopće izvješća za HANFU???) i rasterećenje od svih nepotrebnih poslova koje u biti obavljamo za razne institucije nametnute od državnih tijela.

  2017/09/05 at 11:32 am
 • From Lana on ZAŠTO SMO PROTIV LICENCIRANJA?

  Neka licenciraju svoje referente da ih obuće za pomoć onima koji ih plaćaju, a to su poslodavci . Ovako svoje poslove prevaljuju na knjigovođe.

  2017/09/06 at 10:22 am
 • From Snježana on PODRŽI PETICIJU

  NE – LICENCIRANJU !!!
  Teorijsko ispitivanje, simuliranje prakse predavača i učenje napamet materijala radi prolaznog rezultata NE MOŽE ZAMIJENITI rad u praksi uz stručno vođenje osobe s dugogodišnjim iskustvom.
  Ni jednom vlasniku knjigovodstvenog servisa (kao ni korisniku-poduzetniku) nije u interesu riskirati i posao prepustiti OSOBI zato što ima PAPIR !. Isključivo radno iskustvo uz mentora/kontrolora može stvoriti novu kvalitetnu, stručnu osobu.
  (Ja sam vlasnik i voditelj knjigovodstvenog servisa od 1990.g. , educirala preko 20 osoba koje su danas, neovisno o njihovom školovanju, vrsni knjigovođe i samostalni knjigovođe – potvrdili poduzetnici, porezni inspektori, porezni savjetnici i revizori).

  2017/09/06 at 6:15 pm