VAŠI KOMENTARI

 • From DRAGICA VLAKIĆ on ZAŠTO SMO PROTIV LICENCIRANJA?

  Slažem se sa predhodnim komentarima.Imam registriran obrt od 1996.godine, i sad pred mirovinu bi trebala ostati bez posla.Tko će nas učiti poslu?Oni koji imaju papir i znaju teoriju ali bez iskustva?
  Cijeli radni vijek radim kao knjigovođa.
  NE licenciranju!

  2017/08/23 at 12:02 am
 • From branka on ZAŠTO SMO PROTIV LICENCIRANJA?

  Mislim da svaki odgovorni računovođa koji uspije pratiti sve propise koji se svakodnevno izmjenjuju i uspije ih uklopiti u praksu, već je položio jedan veliki državni ispit. Svakodnevno se susrećem sa situacijom da državni službenici savladaju novine tek nakon godinu dana ili više, a u međuvremenu kontaktiraju nas računovođe da im pojasnimo kako radimo na “novi” način. Posebno je to prisutno u poreznoj upravi, tako da mislim da bi trebalo licencirati one i isključivo one koji donose isprazne propise i one koji su namještenici neznanja.

  2017/08/23 at 8:13 am
 • From Branka on PODRŽI PETICIJU

  Podrška ovoj akciji. Ispite polažemo svakodnevno riješavajući različite probleme i situacije u kojima se nalaze naši komitenti.
  Ne, licenciranju.

  2017/08/23 at 6:28 pm
 • From Zvonimir on PODRŽI PETICIJU

  Ma kakovo licenciranje osoba koje su stalno izložene izučavanju i usvajanju novih zakona, propisa i pravila koja se stalno nemeću
  samo da bi se državnim institucijama osiguralo što više novca koji
  onda radi svoje nestručnosti, bezobzirnosti i bahatosti troše uludo.

  Struku koja se osjeća ponizno prema svojim klijentima, sa strahom
  prema Poreznoj upravi, reviziji i ostalim državnim institucijama sa
  kojima mora kontaktirati, pod stalnim stresom radi kratkih rokova
  za obradu podataka, čestih promjena propisa i nametanja dodatnih
  poslova kroz razna planiranja i financijska izvještavanja (naročito
  u proračunskom i neprofitnom računovodstvu), koja radi svojih
  specifičnosti posla dobro mora isplanirati svaki godišnji odmor,rad
  za blagdane i državne praznike, trebalo bi nagraditi benificiranim
  radnim stažem kao što to imaju neke umjetničke kategorije.

  U odnosu na sve navedeno, potrebno bi bilo prilikom predviđenih izmjena Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja inicirati
  uvođenje benificiranog radnog staža za tu struku, jer prema izjavi
  bivšeg ministra “..odluku kojim zanimanjima treba priznati pravo
  na benificirani radni staž, donjet će struka, a nikoga nećemo sprje-
  čavati da svoje zanimanje kandidira za benificirani radni staž”, a
  upravo je ta struka izložena stalnom psihičkom, pa i fizičkom napo-
  ru (vid, sluh, zglobovi i kosti) pogotovo u odmaklim godinama.

  Nekakovo ozakonjavanje licenciranja knjigovođa, pogotovo onih
  koji iza sebe imaju godine radnog iskustva, sasvim je neprihvatljivo
  i u interesu je manjeg broja subjekata koji će se na taj način staviti
  u povoljniji položaj.

  Dao sam si truda i pročitao sve komentare sa kojima sam sasvim
  suglasan, no hoće li ih pročitati i donositelji Zakona !?

  2017/08/24 at 11:37 am
 • From Zorana on PODRŽI PETICIJU

  100 % protiv…već je izrečeno puno argumenata .
  I mogu samo reći da ova politika zakona , vodi nas da lobiji vode politiku i broje novac u ovoj državi .
  Nekima sve…a velikoj većini mrvice

  2017/08/24 at 12:58 pm
 • From Jasenka on PODRŽI PETICIJU

  prvo: NE licenciranju
  drugo: da Ministarstvo financija želi s tržišta ukloniti loše knjigovođe jer svojim neznanjem rade veliko zlo klijentima, to bi mogli vrlo lako učiniti, ali ne žele. Jako dobro referenti u poreznoj upravi znaju koji servis ne odrađuje sve potrebne poslove za klijenta i da takvim “knjigovođama” pošalju nadzor vrlo brzo bi oni morali zatvoriti servis i maknuti se s tržišta,a ne da u PU Kutina kažu za određenu knjigovotkinju kako znaju da ima 20tak klijenata i da im ne predaje čak po 2 god.PDVobr. i da zato oni ne kažnjavaju te klijente,ali im nije palo napamet da njoj osobno pošalju nadzor. To je slika naše porezne uprave – zataškavanje.
  Najbolje bi bilo da mi preuzmemo sav njihov posao,a oni samo da na kraju svakog mjeseca uberu plaću. Kada će se referente u poreznoj prisiliti da pohađaju seminare i budu educirani o Zakonskim promjenama? Samo drvlje i kamenje po nama knjigivođama koji imamo radno vrijeme od ve do ve,koji si nemožemo priuštiti 4 tjedna godišnjeg,koji moramo poštivati rokove i nemožemo nikome nonšalantno odgovoriti da nismo stigli nešto napraviti jer smo na godišnjem,…Umjesto da Ministarstvo financija organizira tečajeve i njihovi radnici prezentiraju novine, oni tim istim svojim radnicima dozvoljavaju da za vrijeme radnog vremena budu pozvani predavači kod drugih organizatora gdje ubiru dobar honorar!

  2017/08/24 at 3:42 pm
 • From ANTONELLA on ZAŠTO SMO PROTIV LICENCIRANJA?

  Imam 30 godina radnog staža. Protivim se licenciranju. Poznato je što su učinili glupim zakonom obrtnicima koji se bave sječom i vučom drvnih sortimenata. Da bi mogli obavljati svoju djelatnost prisiljeni su zapošljavati šumarske inženjere i tehničare koji primaju plaću, a ne rade jer nemaju što. Van pameti! Očito je i tužno da je krajnji cilj licenciranja bogaćenje interesnih skupina na račun iscrpljenih i umornih
  privatnih poduzetnika. Besramno!

  2017/08/25 at 10:52 am
 • From ANTONELLA on ZAŠTO SMO PROTIV LICENCIRANJA?

  Što je s licencama u državnim službama i poduzećima koje samostalno vode računovodstvo? Nije pošteno!!!

  2017/08/25 at 11:01 am
 • From Sanja on Komentar: Vlado Brkanić, RRIF

  Već godinama se, radeći ovaj svoj posao, pitam kako to da se baš nitko iz naše struke ne buni previše na činjenicu u što se ovaj posao pretvorio. Postoje 2 glavna razloga za to: prvi je da zbog pretrpanosti poslom i jurnjave za rokovima ljudi jednostavno ne stignu, a drugi je također očigledan-financijski, većina od nas se financijski nalazi na donjem djelu ekonomske moći-mi smo društveni marginalci (osim rijetkih iznimaka). Da, istina je da bez nas ova jadna država ne bi uopće funkcionirala, ali koga briga za to.Čini mi se da u komentarima nitko nije spomenuo ono o čemu svakodnevno razmišljam: da bi država nama, knjigov.servisima, trebala plaćati svaki mjesec za sav onaj posao koji smo od uvođenja e-porezne preuzeli na sebe-nešto poput glavarina koje liječnici od HZZO-a dobivaju po pacijentu. A Fina nam još uredno obračunava naknade za certifikate-za to što mi umjesto državnih službenika obavljamo gotovo sve. O stupidnosti stvari koje obavljamo kao što su zatvaranja nepovezanih stavaka joppd obrazaca, rokovima dostave tih i drugih obrazaca, “biserima” poput OPZ-STAT1 ne trebam niti pisati. A naši klijenti-što oni imaju od nas dok se mi bavimo takvim glupostima? Koliko im mi možemo dati? Što se tiče revizorske komore, njihov “blagotvoran”učinak na nas vidim svakodnevno. Skrećem pozornost kolegama na sve veću složenost osnovnih financijskih izvješća koja su postala standard i mikro poduzetnicima s prihodima od cca 100.000 kn. Pa neka vođenje knjigovodstva i takvim poslovnim subjektima preuzmu ovi veliki i moćni uz svoje tarife.Uz ovakve uvjete rada, benificirani radni staz bi trebao biti 1: 3 (za jednu godinu rada se treba priznati 3 godine staža).Jer-toliko se uglavnom i radi. NE licenciranju!

  2017/08/30 at 10:57 am
 • From Gordana on ZAŠTO SMO PROTIV LICENCIRANJA?

  Najžalosnije u cijeloj toj priči je to što se opet sve vrti oko novaca, a to je vidljivo iz toga što takozvana “radna skupina” inzistira na završenim fakultetima, koje naravno mi moramo masno platiti, ako želimo dobiti licencu za daljnji rad, a to je jako dobra “torta” koja je sada na njihovom stolu, a oni se samo dogovaraju tko će od njih dobiti veći, a tko manji komad te “torte”. Pogledajte samo tko je u toj “radnoj skupini” i sve će vam biti jasno. http://www.revizorska-komora.hr/pdf/Suradnja-s-drugim/Aktivnosti%20HRK%20i%20RS_reguliranje%20rac_prof.pdf

  2017/09/01 at 9:37 pm