RRIF.HR: Peticija protiv licenciranja računovođa

Prenosimo sa www.rrif.hr LINK

Peticija protiv licenciranja računovođa

Utorak, 08.08.2017.

U strukovnoj praksi poznata je inicijativa „radne skupine“ koja je u okviru Hrvatske revizorske komore pokrenula novo zakonsko uređivanje licenciranja računovođa. RRiF je na svojim stranicama objavio anketu koju je pokrenula spomenuta Komora, pri čemu smo se ogradili od sadržaja i ciljeva koje pokreće „radna skupina“ pri toj Komori.

Objava je bila u cilju informiranja strukovne javnosti, a za koju smo primili brojne kritike. Poznato je da je Udruga „Hrvatski računovođa“ u svrhu cjeloživotnog obrazovanja računovođa tijekom proteklih 20 godina provodila edukaciju (120 sati) i provjeru novostečenog znanja.

Dokaznica tome bio je certifikat „ovlašteni računovođa“ kojega je svojim članovima Udruga „Hrvatski računovođa“ izdala nakon položenog ispita. Ovaj certifikat mnogim je poslodavcima ali i poduzetnicima – korisnicima računovodstvenih usluga bio dokaz kako osoba kojoj povjeravaju vođenje svojih poslovnih knjiga radi na usvajanju novih znanja iz područja struke.

Radna skupina okupljena oko Hrvatske revizorske komore nikoga iz Udruge „Hrvatski računovođa“ nije pozvala na sastanke, a prema informacijama koje smo mogli pročitati, ništa se od dosadašnjeg napora u strukovnom licenciranju ne bi priznalo.

S obzirom na takav pristup Glavni odbor Udruge „Hrvatski računovođa“ usprotivio se donošenju novog Zakona kojim bi se uredila profesija iz više razloga. Te razloge naveli smo u pismu koje smo poslali ministru financija dr. sc. Zdravku Mariću.

Kao reakcija na novo licenciranje svoje protivljenje izrazila je Udruga poslodavaca, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora, s kojima su članovi Glavnog odbora Udruge održali sastanke na kojima je postignut zajednički stav da se ne podrži način koji predlaže „radna skupina“ okupljena oko Hrvatske revizorske komore.

Nastavno se daje pristup linku na kojem možete izraziti svoje protivljenje. Riječ je o inicijativi koju je pokrenula Udruga profesionalnih računovođa, a Vaše protivljenje zakonskom licenciranju možete poslati ovdje.

Sadržaj inicijative Udruge profesionalnih računovođa možete pročitati u nastavku.

RRIF FB stranica #peticija #RRiF podržava inicijativu profesionalnih računovođa Hrvatske

PRIDRUŽITE SE!
više 👉 http://iprh.eu/peticija-2/
peticija 👉 http://iprh.eu/peticija/